Stijging klachten voedselveiligheid: een kanttekening

7% meer klachten voedselveiligheid in 2024 - Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV

Het zat vooraan in het journaal dit weekend: het FAVV ontving in 2024 5222 klachten over voedselveiligheid. Een stijging van 7% t.o.v. 2023. De doorsnee burger denkt instant: “Wat is dat daar toch allemaal in die voedingssector?”.

Enige kanttekeningen zijn toch wel op zijn plaats:

Wat ik slechts op sommige kanalen hoorde, maar zeker niet overal, was dat van die 5000+ klachten er slechts 49% gegrond bleken. 49%! Dat wil dus zeggen dat 1 op de 2 melders / klagers een probleem zien dat er geen is. Toch wel héél straf. Er zijn vorig jaar 2663 mensen geweest die een food safety probleem zagen, maar waar eigenlijk niets aan de hand bleek. Het lijkt me vrij zinloos om daarover iets te concluderen. Wel is het juist dat het FAVV hierbij stelt dat “de voedselveiligheid wel leeft onder de bevolking”. Ik lees in het FAVV persbericht, en dat is geen verrassing want dit is al járen zo, dat de klachten het vaakst gaan over de B2C sector. Zeg maar: de horeca of het winkelpunt. En daar wringt het bij mij nog steeds. Uiteraard is het zo dat de consument meest met die laatste schakel van de keten in contact komt, maar de vraag zou vooral moeten zijn: waar ontstaan de meeste voedselveiligheidsincidenten? Dan zou ik verwachten dat daar de focus van de controles op ligt…

Ik lees in het jaarverslag 2023 van voedseltoxi-infecties van Sciensano dat 72% van de uitbraken aan restaurants gelinkt werden. Dit, gecombineerd met de klachtenstatistiek van hierboven, zou toch moeten leiden tot een intensiever controlebeleid in die tak van de voedselketen, of niet? Wat merk ik echter op het terrein: de verwerkers, de industrie dus, krijgt zeer regelmatig bezoeken van het Voedselagentschap, en betaalt daar ook fors voor (check hier de jaarlijkse heffing die jij en je concurrenten betalen aan het FAVV). De horeca echter, ziet amper 1 inspecteur op 3 jaar tijd, en betaalt een habbekrats aan financiële heffing. Lijkt me niet geheel in lijn, toch?

Ik ben benieuwd naar jouw mening?

Hoe ervaar jij de controles van het Voedselagentschap?

Jouw mening over de ``stijging`` in voedselveiligheidsklachten

Alexander Platteeuw

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *