Zeg neen tegen je auditor

De kinderen waren nog klein, en we zaten met ons jonge gezin in een autootje in het centrum van Marrakesh. Ik zat aan het stuur. Als ik Marrakesh zeg en autorijden, dan kan je je al iets voorstellen bij de setting en sfeer. Voorzichtigheid geboden, want voor je ’t weet heb je een fietser omver gereden die uit het niets opduikt, of schuur je met de zijkant van de wagen tegen een toch wel héél gammel kraampje overladen met fruit. Het stressniveau zakte dus al wat toen we de hectiek van het centrum achter ons lieten, en door de stadspoorten de stad verlieten. Wat wel betekende dat het verkeer toenam in volume, en ook in willekeurig door iedere bestuurder, onafhankelijk van enige andere bestuurder, gekozen rijrichtingen.

Iets buiten de stadsmuren naderden we een rond punt. Alle auto’s rondom ons raceten in volle vaart het rond punt op, dus, wat doe je als buitenlands chauffeur in zo’n situatie: “go with the flow”. Teveel aarzelen, en degene achter jou heeft je geheid geramd.

We waren nog geen 2 seconden op het rond punt in kwestie, toen een politieman wild gesticulerend en heftig fluitend op ons af kwam rennen. Hij gebaarde dat we onmiddellijk aan de kant moesten gaan staan. Raampje open, waarna hij de, tot op vandaag in ons gezin legendarische woorden uitsprak: “Monsieur, le panneau STOP… ça veut dire quoi?”

Ik wist eerst niet waar die kerel het over had. Ik draaide me om, en warempel, ja, net daar waar we het rond punt waren opgedraaid, stond een stop-bord. Terwijl ik dit aanschouwde, bleven auto’s massaal het bord negeren en roekeloos doorrijden…

Durf in discussie gaan

Gelukkig waren we wel voorbereid, en we wisten dat de Marokkaanse politie niet vies was van enige corruptie, bij voorkeur toegepast op gemakkelijke prooien in de vorm van buitenlandse toeristen. Dan had hij zich wel mooi vergist in prooi die dag.

Ik zeg dus zo serieus mogelijk tegen hem: “Monsieur, chez nous, le panneau STOP signifie qu’il faut faire attention, ralentir, et si nécessaire s’arrêter. Si on juge que la situation est ok, on peut continuer.”

Dat was niet het antwoord dat hij verwachtte. Verbouwereerd keek hij me aan. “Monsieur, vous êtes le premier qui me dit ça!”, waarop ik niet reageerde, maar waarop hij, zich herstellend, doodleuk zei dat hij mij een boete ging uitschrijven. Ik ben het bedrag vergeten, maar het was, naar Marokkaanse maatstaven, exuberant. Ok, zei ik, maar alleen als de boete op het politiebureau wordt uitgeschreven, én als ik daar dan een bewijsje van krijg. Dit bleek de doodsteek te zijn voor de arme man, want dat zag hij uiteraard niet zitten. Dan ging ons geld niet in zijn zak belanden. Plots veranderde hij van toon, begon hij ons vragen te stellen over België (zijn beste kameraard woonde in België –  je kent het verhaal wel), en hopla, we mochten doorrijden.

Kennis is macht

Ik moest hier onlangs aan denken toen ik van een QA manager hoorde welke non-conformiteiten hij bij zijn laatste IFS Food audit door de maag gesplitst gekregen had. Er waren er namelijk enkele bij van twijfelachtig allooi. Zo was de auditor bijvoorbeeld gevallen over het feit dat bepaalde subcontractors niet geauditeerd waren, daarbij even over het hoofd ziend dat ze wél IFS gecertificeerd waren. Dit is géén normvereiste. Kijk, dat noem ik dan machtsmisbruik. Ik ken de context van mijn klant zeer goed, en dit was dus een onterechte afwijking. Punt.

Mijn boodschap: laat je niet doen! Ga gerust in discussie met de auditor als je het niet eens bent. Het moet wel serieus blijven natuurlijk. Als iets niet ok is, wees dan zo eerlijk om dat ook direct toe te geven. Maar, als je zeker bent van je gelijk: weerleg de beslissing met feiten. Vraag waar dit specifieke aspect geëist wordt in de norm. Neem gerust even de tijd om die normeis er zelf bij te halen. Want eenmaal de audit achter de rug is, is het te laat.

Zo zie je maar, met kennis en feiten kom je ’t verst. Zorg dus dat je weet waarover je spreekt. Je laat je certificeren tegen de IFS Food norm? Maak dan dat je tenminste de normeisen eens doorgenomen hebt.

Slimmer dan je auditor

En zit je in een discussie met je auditor waar je niet uit geraakt? Bel mij op! Haal kennis in huis via een expert zoals ik. Er is niets mis met je te laten bijstaan in moeilijke materies. Je kan nu eenmaal niet alles zelf weten. Maar laat je vooral niet kisten bij een audit. Zorg dat je slimmer bent dan degene die voor je zit.

Zeg neen tegen die boete van een corrupte flik (al geef ik uiteraard wel toe dat mijn definitie van het stopbord niet geheel conform de verkeersregels is).

Ben je geïnteresseerd om te weten wat ik jou en jouw bedrijf kan bijbrengen op vlak van voedselveiligheidsbeheersing (qua verkeersboetes ga ik je niet kunnen helpen)? Contacteer mij.

Bouw je normkennis op en word slimmer dan je auditor

Alexander Platteeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *