5 tips om efficiënt(ere) opleidingen voedselveiligheid te geven

Je hebt ongetwijfeld al presentaties bijgewoond van ongetwijfeld zeer slimme mensen. Zelden zijn dit boeiende, in mensentaal begrijpbare lezingen voorzien van een grafisch aantrekkelijke presentatie.

Slides vol tekst, in volzinnen, no bullet points, en zonder enige visualisatie.

Heb je daarentegen op Youtube al eens gekeken naar een presentatie door Steve Jobs?

Zeer weinig slides, nog minder woorden, en een man met een missie. Je gelooft die man. Je wil hem verder horen vertellen.

Het contrast tussen de 2 voorbeelden kan niet groter zijn.

Wat kan jij hier uit leren als je zelf (bij jou op het bedrijf bijvoorbeeld) voor een groep mensen staat en je moet ze iets bijleren? Een HACCP opleiding bijvoorbeeld. Iets waar ze hopelijk achteraf ook nog iets aan hebben, en waarover ze enthousiast kunnen navertellen aan collega’s?

Want, en dit is al les nummer 1: een opleiding is slechts een middel, en niet het einddoel! Het einddoel is de kennis te vergroten bij je cursisten. Vergaloppeer je dus niet in een briljante, flashy show met toeters en bellen. Trop is trop. Hou altijd het hoofddoel in je achterhoofd.

Met meer dan 200 opleidingen in voedingsbedrijven op de teller mag ik toch wel zeggen dat ik enige ervaring heb in de materie. Hierbij dus enkele van mijn tips om de aandacht te houden én om de efficiëntie van het moment te optimaliseren.

Storytelling

Een Powerpoint slideshow is ok, maar vertel vooral je verhaal. Ook hier weer opgelet: slides zijn slechts een hulpmiddel. Spreek tot je publiek i.p.v. met je hoofd de hele tijd naar het scherm gericht te zijn. Mensen willen voelen dat je meent wat je zegt, en dat je beschikt over de nodige kennis. Het voelt al snel ongemakkelijk aan wanneer je als toehoorder het gevoel krijgt dat iemand een verhaaltje staat af te lezen alsof het de eerste keer is dat hij/zij de tekst voor zich ziet. Als je de literatuur er op naleest, zal je zien dat “de ideale presentatie er eentje is zonder slides”. Dat is dan weer extreem gesimplificeerd. Als je maatregelen om kruiscontaminatie door allergenen moet uitleggen, dan wens ik je veel succes toe zonder Powerpoint.

Een beeld zegt meer dan 100 woorden

Wat me direct leidt naar de tweede tip: werk zo veel mogelijk met beelden i.p.v. woorden. Een woord dient ter ondersteuning van wat je zegt (en niet omgekeerd, zie ook tip 1). Woorden (en dus geen zinnen aub!) verschijnen op het scherm, met als gevolg dat iedereen de tekst begint te lezen, waardoor niemand nog naar jou luistert, en ja hoor, je bent hun aandacht kwijt.  Gebruik dus een foto. Niet zomaar een stockfoto, maar een gepersonaliseerde foto.

Verzorg je achtergrond

Hou de meute wakker door je slides te maken in donkere achtergrond met de tekst in het wit. Hou de gordijnen open, en zorg voor een deftige beamer. De tijd van beamers die slecht met zonlicht om konden, ligt ondertussen ver achter ons. Dat is trouwens de reden waarom toen presentaties op een witte achtergrond met donkere tekst werden gemaakt… omdat de techniek toen maakte dat je anders niks kon lezen. Op vandaag weten we dat een teveel aan wit de ogen te zwaar belast, en die geraken dus sneller vermoeid. Moderne beamers kunnen vandaag perfect om met een goed verlichte ruimte: de zwart-wit balans is optimaal geregeld.

Hou het interactief

Niets saaier dan iemand die ex cathedra een les geeft zonder het publiek er bij te betrekken. Let wel op dat je de feedbackmomenten niet laat uitmonden in monologen of klaagzangen. In elke groep zit er wel eentje die zijn zeg wil doen, en in diezelfde groep zitten er ook mensen die niet graag aan bod komen. Laat iedereen eens aan bod komen, maar hou het telkens kort.

Leef je in in het onderwerp

Als je een hygiëne-training geeft voor de mensen op de werkvloer, gebruik dan situaties van diezelfde werkvloer. Neem vooraf foto’s. Kom nog eens terug op die situatie van enkele maanden geleden. Als mensen zich herkennen in een situatie, zijn de oren onmiddellijk gespitst. Doe dus vooraf genoeg voorstudie.

Dit is natuurlijk maar een bloemlezing van de do’s en don’t’s bij het geven van opleidingen. Ik heb over de jaren heen aan den lijve geleerd wat werkt en wat niet werkt. Ik leer je graag alles wat je moet weten om zelf een succesvolle training te geven intern aan collega’s. Je hoeft daarom geen geboren redenaar te zijn.

Voel je je toch niet zo op je gemak bij het geven van opleidingen, of ontbreekt de tijd? In dat geval kunnen wij zeker helpen bij het geven van opleidingen voedselveiligheid bij jou op het bedrijf. Op onze pagina Opleidingen vind je ongetwijfeld je gading tussen de verschillende onderwerpen.

Leer mij alles over efficiënter opleiding geven

Interesse in Alimento opleidingen? Ik ben erkend lesgever voedselveiligheid, dus als je in de paritaire comités 118 /220 zit, kan je van subsidies genieten.

Ander paritair comité? Geen nood, al mijn trainingen voedselveiligheid zijn ook KMO Portefeuille erkend. Stuur mij een bericht voor meer info.

P.S.: een zeer grappige standup comedy performance door Arnout Van den Bossche over Powerpoint wil ik je toch niet onthouden. Geniet van het filmpje hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *