Hoe onpartijdig zijn jouw auditoren?

Er was eens … een Minister van Staat. Niet zomaar een minister dus, maar eerder een über-minister. Minister van Staat word je niet zomaar, neen, daarvoor moet je er al een traject op zitten hebben in de politiek. Een Minister van Staat weet hoe het politieke leven in mekaar steekt, en weet bij wie hij moet zijn om dit of datgene te verkrijgen. Iemand die zijn weg kent, zeg maar. Iemand die een cv met grote C heeft in de politiek.

Maar, die Minister van Staat was ook iemand die graag eens neerzat. In een zetel. Zetelen dus. Liefst van al zetelde hij in raden van bestuur. Logisch natuurlijk, want hij werd door zijn vele vrienden gevraagd, neen, gesmeekt, om in hun bedrijf te komen zetelen. In een roodfluwelen, zachte, barokke zetel. Als een keizer zowaar.

Want eenmaal je in allerlei raden van bestuur gaat zetelen, krijg je macht. En invloed. Invloed vanwege je positie, en vanwege je functie.

Als er dus zaken moesten beslist worden in het voordeel van de bedrijven in kwestie, dan kon onze minister in zijn andere functie, die van minister, al eens een goed woordje doen voor zijn vrienden, toch? Of sterker nog: het de concurrentie een beetje lastiger maken door hen bepaalde nadelen toe te wijzen, ik zeg maar iets, in de vorm van belastingen?

Onafhankelijkheid is altijd meerwaarde

Belangenvermenging. Belangenverstrengeling. Conflict of interest.

Er zijn ondertussen al véél termen om dit fenomeen te benoemen. In de politiek draait men altijd om de hete brij als het te pas komt, want daar in die wereld is het continu een flinterdunne koord waarop gedanst wordt. Minister, burgemeester, bestuurslid, noem maar op. Hoeveel petjes heeft de gemiddelde politicus in België vandaag op?

Het resultaat is er dan ook naar: een zootje. Een stevige concurrent voor de eerste beste bananenrepubliek in een ver tropisch continent.

Onafhankelijkheid bij een oordeel zou nochtans van het hoogste goed moeten zijn. Je wil in je functie toch met een onafhankelijke blik kunnen oordelen over goed of fout? Toch? Enkel dan kan je spreken over integriteit. Het is niet voor niets dat IFS met een complete IFS Integrity Guideline is gekomen in 2019 (klik hier voor info over het IFS Integrity programma).

Gebeuren de interne audits bij jullie door onafhankelijke auditoren? Wie auditeert de QA afdeling bijvoorbeeld? Wie auditeert de directie? Gene gemakkelijken, die laatste, want het is wel diezelfde directie die het loon betaalt van de interne auditor…

Hoe bedrijfsblind is een collega?

Misschien ben je zelf wel intern auditor, en vind je het niet altijd ok dat je een afdeling moet auditeren waarin je zelf met 1 been staat. Hoe kritisch ben je dan nog voor jezelf?

Je hebt het misschien wel al aan den lijve ondervonden: tijdens de jaarlijkse certificatie-audit komen dingen naar boven waarvan je dacht: “Hoe is het toch mogelijk dat we dat niet zelf hadden opgemerkt?”

Bedrijfsblindheid is des mensen. Het is niet meer dan normaal. Bepaalde werkwijzen zijn zodanig ingebakken dat ze de vanzelfsprekendheid zelve zijn. Maar of dat dan de goeie manieren van werken zijn?

Sta eens stil bij volgende zaken:

  • Wie auditeert mijn werk? Is dit wel de juiste persoon?
  • Is het logisch dat ik alle afdelingen in het bedrijf ga auditeren?
  • Is het wel slim dat iemand procedures auditeert die hij zelf heeft geschreven?
  • Is het zo’n goed idee dat iedere supervisor in productie zijn EIGEN afdeling inspecteert?

Hoe ga je daarmee om? Hoe kan je dit verbeteren? Hoe kan je de onafhankelijkheid borgen?

Ik zie 2 oplossingen:

  1. Stel een team samen van interne mensen met verschillende competenties, en laat ze een training intern auditor volgen bij mij. Via een combinatie van theorie, rollenspel, én effectief een mini-audit op de werkvloer onder mijn supervisie leren ze het vak.
  2. Besteed de audits / inspecties waarvan je de onafhankelijkheid onvoldoende kan borgen uit aan mij. Met mijn ervaring als lead auditor met meer dan 500 audits op de teller ken ik de knepen van het vak.

Welke optie kies je?

Ik wil een training voor mijn interne auditoren, bij ons in het bedrijf

Ik wil audits met meerwaarde door een ervaren auditor

O ja, ik doe hetzelfde ook voor jouw audits bij leveranciers, waar ook ter wereld. Meer info over mijn aanpak hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *