Zijn jouw etiketten aangepast qua oorsprongsvermelding tegen 1 april 2020?

Als je meer dan 20 jaar actief bent in de voedingswereld begint een mens al eens een afwijking te ontwikkelen. Bij mij is dat dan het screenen van etiketten in de winkel. Tot groot jolijt van mijn gezinsleden … Er is de laatste jaren een enorme vooruitgang geboekt in de juistheid van aangeboden informatie aan de consument, maar toch zie ik af en toe nog flaters.

Fouten in de markt

Toen ik enige tijd geleden op het vliegtuig een koekje voorgeschoteld kreeg, was het weer prijs. Ik kon mij niet inhouden, en lijstte alle fouten op. Niet minder dan 7 inbreuken tegen wettelijke vereisten haalde ik er zo uit. Toch niet mis voor een distributeur met internationale vertakkingen, die met naam en toenaam op de verpakking vermeld stond. Ik kroop dan ook in mijn pen en stuurde mijn feedback naar het bedrijf in kwestie, maar helaas… er kwam geen reply. Dankjewel om een mogelijke recall te helpen vermijden. Dankjewel om ons een discussie met het FAVV te ontzien.

Nu goed, dat zegt misschien meer over de customer service afdeling dan over hun etiketteringsbeheer. Ik wil maar zeggen: wettelijke inbreuken op je etiketten kunnen ernstige gevolgen hebben. Niet alleen als er bepaalde allergenen “vergeten” worden in de ingrediëntenlijst, maar evengoed E nummers die wettelijk niet toegelaten zijn in jouw product hebben een directe impact op volksgezondheid. Bijkomend is er natuurlijk het commercieel aspect, met daaraan gekoppeld het financiële luik, bij een recall of withdrawal. Geloof je me niet? Kijk eens de lijst op de site van het FAVV na om je er van te vergewissen hoeveel fouten in etikettering leiden tot publicatie.

Enkele jaren geleden haalde BRC fouten in etikettering en verpakking aan als reden nummer 1 om een nieuwe versie uit te brengen van hun Food Standard: tot 80% van alle food recalls zou zijn oorsprong hebben in foute communicatie aan de consument.

Denk dus zeker goed na als er wijzigingen gebeuren intern. Een nieuwe leverancier, die claimt exact dezelfde grondstof te leveren als de standaard leverancier, maar waar blijkt dat er toch net dat E-nummertje extra in zit. Of een wijziging in receptuur waardoor de volgorde in je ingrediëntenlijst wisselt (ik maakte het ooit mee dat de IFS integrity auditor hiervoor een KO kaart trok). Een gewaarschuwd etikettenbeheerder…

Oorsprongsvermelding

Wist je trouwens dat de verandering in EU Verordening 1169/2011 m.b.t. oorsprongsvermelding van kracht gaat op 1 april 2020? Opnieuw zal dit een trigger zijn bij controlerende instanties (jouw auditor, het FAVV, jouw klanten) om op dit punt extra controles uit te voeren. Wees dus voorbereid en zorg ervoor dat je in orde bent tegen die datum. Hou rekening met de tijd die je drukker nodig heeft om de aanpassingen door te voeren en kijk na hoeveel etiketten je nog in stock hebt.

Wil je graag meer weten over de regels en valkuilen rond etikettering van levensmiddelen? Ik geef on-site opleiding Etikettering in jouw bedrijf, toegespitst op jouw productgroep. Inclusief praktische oefeningen en met veel mogelijkheid tot vragen.

Interesse? Meer details vind je hier.

Ik wil een offerte Opleiding Etikettering

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *