Eind 2014 was er de eindejaarssprint van zowat ieder bedrijf in de voedingssector om alle etiketten aan te passen naar de EU Verordening 1169/2011 (kortweg de FIC). In diezelfde wetgeving stond toen ook de bepaling dat de nutritionele informatie op het etiket aan nieuwe spelregels moest voldoen. Daar gold echter een inloopperiode voor. Je kreeg namelijk tijd tot 13 december 2016 om je in orde te stellen.
Actie nu
Wat toen nog een verre toekomst leek, staat vandaag echter aan je voordeur. Aarzel dus zeker niet, want eenmaal de grote vakantie voorbij, zal december er sneller zijn dan je denkt. 2 jaar geleden kreeg ik eind november nog vragen omtrent de FIC. Laat je dus zeker niet verrassen.
Kort even op een rijtje wat de grootste wijzigingen zijn qua voedingswaarde vermelding:
- Naast de energetische waarde (in kcal en kJ uitgedrukt) moeten ook verplicht volgende stoffen gekwantificeerd worden: de hoeveelheden vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout, in dié volgorde.
- Standaard worden deze parameters per 100g of 100ml uitgedrukt. Je mag, vrijwillig, ook waarden per portie uitdrukken, maar dan enkel aanvullend aan de vermelding per 100g of 100ml.
- Alle gegevens moeten in hetzelfde gezichtsveld staan, dus geen stukken op de voorkant, en andere op de achterkant van het product.
- Bijkomende vrijwillige vermeldingen kunnen, indien voldaan wordt aan strenge voorwaarden.
Enkele uitzonderingen
Bepaalde producten, zoals onverwerkte producten bestaande uit 1 ingrediënt (zoals een biefstuk of een stuk vers fruit)), zijn vrijgesteld van deze vermeldingen.
Voor alle duidelijkheid: enkel producten die de consumenten as such te zien krijgt moeten bovenstaande info dragen op het etiket. Voor B2B goederen die nog een verdere processing ondergaan, volstaat een communicatie via de technische fiche van de nutritionele info.
Een hele boterham, ik weet het. En té veel om in 1 nieuwsbrief samen te vatten. Wil je hier graag meer over weten, contacteer mij dan.