Laotiaanse elektriciteit en België: de link

17 jaar geleden was ik op reis met mijn echtgenote (toen nog gewoon mijn “lief”). We reisden doorheen Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam. De reis begon in Thailand, waar alles ons vrij westers overkwam. Van zodra we de grens met Laos overstaken werd dit een ander verhaal: aarden wegen en een halve meter bankbiljetten onder je arm waarmee je 100 dollar had omgeruild. Dergelijke toestanden dus. Of nog: in bepaalde dorpjes 3 uur elektriciteit per dag. Van 18 tot 21 uur. Als je dan na een 10 uur durende rit, achterop in een pickup, om 20u30 arriveert in zo’n dorp, is het zorgen dat je snel (warm) eten vindt, of het is wachten tot de volgende dag.

Dat was Laos. Dat was 2001.

Vandaag zijn we 2018, en in België gaan ze ook even de elektriciteit afsluiten “als men het nodig acht”. Het afschakelplan, weet je wel.

Heb ik dat nu goed gehoord? Zijn wij vice-wereldkampioen “belastingen betalen” geworden om dít als service te krijgen van de overheid? Is dit normaal voor een ontwikkeld land? Moeten wij dit zomaar slikken?

Als ik dan minister Marghem op de koop toe hoor zeggen dat ze het zelf ook allemaal niet zo goed begrijpt (“Dat dat wel moeilijk is, zulle”), tja, dan vraag ik mij toch af ik naar een comedy performance zit te kijken (maar dan eentje zonder lachen).

Alsof je als QA manager zou zeggen: “Tja, die allergenen, ik weet dat ook allemaal zo goed niet hoor. ’t Is allemaal zo moeilijk hé”. Ik weet niet of je heel lang in dienst zou zijn.

Wees voorbereid

Maar soit. Mijn verontwaardiging is groot. Je zal maar een voedingsbedrijf zijn bijvoorbeeld. Als je in november wil produceren (ik ga er toch van uit dat dat de bedoeling is!), dan haal je je in België dus heel wat risico’s op de hals.

Wat als plots je koeling uitvalt, samen met het licht? Koelcellen, diepvriezers, koeltunnels, etc. die plotseling stilliggen, vol producten die om producttechnische of bacteriële redenen snel gekoeld moeten worden? Of je pasteurisatiekasten die het halverwege hun cyclus zomaar laten afweten. Je mag er niet aan denken. En zelfs al word je dan toch nog op voorhand (minuten? uren?) ingelicht, wie kan dit deftig plannen? Ik zwijg nog maar van de kosten die dergelijke planningswijzigingen met zich meebrengen, alsook van de kost van verloren product. En o ja, plotseling schiet de stroom weer in gang. Gevolg: een enorme belasting op heel korte tijd. Welk effect geeft dit op je installaties, PLC’s, computers, machines?

Laat ons hopen dat het zo ver niet komt, maar toch. Hoe frustrerend het ook is: wees voorbereid! Werk een crisisplan uit voor het geval het licht (letterlijk) uitgaat bij jouw bedrijf. Dit heeft een rechtstreekse impact op de voedselveiligheid van je product.

Het FAVV heeft ten tijde van een eerste afschakelplan in 2014 al richtlijnen geschreven over hoe je dit best aanpakt, en waar je best op voorhand aan denkt. Je kan deze hier terugvinden.

Meer vragen over een optimale aanpak? Contacteer me.

Ik wil hulp bij het opstellen van mijn crisisplan

P.S.I: Het wordt nog straffer: we worden allemaal aangemaand om minder elektriciteit te verbruiken! Ik zie het Jeff Bezos van Amazon al zeggen: “Beste consumenten, gelieve eens wat minder producten bij ons te kopen! Als jullie zo door gaan, zijn jullie binnenkort de oorzaak van de inwerkingtreding van het afschakelplan.” We kunnen misschien met z’n allen terug in grotten gaan leven, dan hebben we tenminste geen minister van elektriciteit meer nodig!

P.S.II: …maar de reis in Zuidoost-Azië was er wel eentje om nooit te vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *