Zin en onzin van non-tox lokazen

Ik krijg de laatste tijd zeer veel vragen van klanten over de omschakeling naar non-tox lokazen tegen knaagdieren. 

“Omschakeling? Waarom zou je dat doen?”
“Omdat het verplicht wordt.”

Euh…  Wacht eens even. Toch even de feiten op een rijtje:

Het is absoluut niet zo dat de wetgeving omtrent tox gewijzigd is, of binnenkort verandert. In Nederland is dit een ander verhaal: daar is al jaren het preventief gebruik van tox in gebouwen verboden. Echter, in België nog niet, en er zijn er ook geen voorstellen in die zin in de maak. Als we nog niet eens een regering hebben… laat staan dat tox lokaas bovenaan de agenda van de toekomstige ministers staat.

Ten tweede: wél is het zo dat de toelating van een aantal veel gebruikte lokaasmiddelen (vb: Murin) aangepast is in die zin dat ze niet meer preventief mogen ingezet worden, maar enkel nog ter bestrijding van een probleem. Aha! Dit betreft producten die door zeer veel ongediertebestrijders massaal gebruikt worden, en dus massaal moeten vervangen worden.

Ten derde: over het nut van non-tox lopen de meningen zeer uiteen. Erwin Callebaut, zaakvoerder van Ecob: “Nu Nederland al enige jaren ervaring heeft met de non-tox methodes, ziet men daar toch in dat dit niet altijd even doeltreffend is als de tox methode. Non-tox vereist sowieso een grotere frequentie van inspecties. Doe je dat niet, dan loop je het risico om knaagdieren vrij spel te geven. We moeten ons hier wel van bewust van zijn.”

M.a.w.: laat je dus niks wijsmaken. Neen, er is nog steeds geen verplichting tot non-tox in België, en ja, er zijn nog voldoende biociden die wel een toelating hebben voor preventief gebruik. 

Komt die omschakeling in België naar non-tox er dan niet? Is dat niet beter voor het milieu dan? Callebaut: “O ja, alle tekenen wijzen er voorlopig op. Maar wanneer? Dat is maar ten zeerste de vraag. Alleszins nog niet voor morgen.”

Meer info nodig over een optimaal pest management? Contacteer mij.

Noot: ben je BRC Food gecertificeerd, dan heb je weinig keuze: bestrijding in ruimtes met open food producten moet gebeuren met non-tox methodes. Dit blijft tot nader order zo.

Met dank aan Ecob.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *