20 jaar geleden was ik met mijn vrouw – toen nog mijn vriendin – op reis doorheen Zuidoost-Azië. De trip van ons leven, zeg maar. Toen zeker, en achteraf bekeken nog altijd. Gedurende 10 weken zwierven we rond door Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja. Heet, tropisch, exotisch, chaotisch, relaxed.
Voor mij was het de eerste keer in Azië. En oh boy, zijn mijn ogen wel even open gegaan. Bij het zien van de verkoop van gedroogde ratten op de markt in Laos bijvoorbeeld.
Of toen er een lijk in het midden van de hoofdstraat in Vientiane, de hoofdstad van Laos, werd verbrand.
Of wat dacht je van Khao San Road in Bangkok? In Khao San Road heerst gekheid alom: in een chaos van winkels, bars, louche hotelletjes etc. kan je zowat alles kopen waar je maar aan denkt.
Een duiktrip op één van de zuidelijke eilanden van Thailand (wat we ook prompt deden)? Check.
Drugs (wat we wijselijk NIET deden)? Check.
Namaak wordt een erezaak
Namaak kledij en handtassen van Gucci, Lacoste en consoorten: ‘No problem sir, I make good price for you’.
Namaak CD’s? Tja, in die tijd moesten we onze toevlucht nog nemen tot fysieke dragers voor onze favoriete muziek. Kies maar uit enkele duizenden titels.
Of misschien wens je een internationaal rijbewijs?. Een internationale perskaart. Een internationale studentenkaart waardoor je verder op je rondreis overal korting mee krijgt…
Ja, zelfs een vervalst duikersbrevet. In nog geen 5 minuten maken ze ter plekke, op straat, je kaart voor jou, met jouw foto, en geen mens die het verschil ziet met een echt exemplaar.
Die laatste vonden we er wel wat over: het leek ons niet bepaald veilig om op basis van een dergelijk nepkaartje effe 16 meter onder water te gaan rondzwemmen, zonder enige ervaring!
Het namaken is een kunst in Khao San Road. Het is een eer om de beste namaak te kunnen produceren. Kijk eens wat ik kan!
We vroegen ons af hoeveel chauffeurs er dus in Bangkok rondreden met een vals rijbewijs… Aan de rijstijl te merken zou een makkelijkere vraag misschien geweest zijn: ‘Hoeveel hebben er hier écht hun officieel rijexamen afgelegd?’
Bescherming tegen fraude
Heb jij al te maken gekregen met fraude? Hoe gaat jouw bedrijf om met leveranciers en grondstoffen die van de andere kant van de wereld komen?
Hoe zeker ben jij van de echtheid van hun certificaten en analyserapporten? Neem je die zomaar voor echt aan, of ben je kritisch?
We zitten jammer genoeg nog volop in COVID tijden. Dat betekent dat veel bedrijven het lastig hebben. Financieel dan. Ook toeleveranciers van jou. Als die om de hoek zitten, dan ken je ze wellicht persoonlijk. Je weet wie de mensen erachter zijn. Je weet via concullega’s of ze te vertrouwen zijn.
Maar leveranciers uit een ander continent ken je niét persoonlijk, op enkele uitzonderingen na misschien. Ja, destijds, bij de start van de samenwerking, hebben ze je met open armen ontvangen en rondgeleid. Maar da’s ondertussen al weer 20 jaar geleden…
Snap je wat ik bedoel? Wees kritisch. Financiële moeilijkheden in een bedrijf doen de kans tot frauduleuze praktijken stijgen. Er is geen ontkomen aan.
Ik heb een methode ontwikkeld waarmee je mogelijke fraude in kaart brengt. Eentje waarmee je je voldoende kritisch opstelt, en gericht weet waar de mogelijke moeilijke gevallen zitten. Waar de Khao San leveranciers zitten, zeg maar.
Stuur me een mailtje als je meer zekerheid over je toeleveranciers wil. Ik help je vooruit.