Preventie allergenen kruiscontaminatie verplicht bij wet

Dat de EU niet in snelheid uitblinkt, is de voorbije periode zeer pijnlijk gebleken.

Zo is er al járen de belofte dat kruiscontaminatie door allergenen in de EU wetgeving zou opgenomen worden. Om paal en perk te stellen aan de verschillende zienswijzen van de lidstaten inzake “kan sporen bevatten van…”

Met EU Verordening 2021/382 is dan eindelijk een stap(je) gezet. Weliswaar zeer teleurstellend, als je ’t mij vraagt.

Ja, er staat nu zwart op wit dat kruiscontaminatie moet voorkomen worden in een levensmiddelen bedrijf.

Ja, er staat dat je niet ongewild allergenen mag introduceren via apparatuur, vervoermiddelen en/of recipiënten.

Maar spreekt men ergens over een kwantitatieve dan wel kwalitatieve benadering? Neen.

Heeft men stilgestaan bij de maatregelen indien de preventie niet kan geborgd worden?

En wat met de vermelding op de uiteindelijke verpakking?

Er zijn duidelijk nog héél veel vragen onbeantwoord. Laat ons hopen dat hier snel een vervolg op komt.

Belangrijker volgens mij is dat diezelfde verordening (als wijziging van de EU Verordening 852/2004 trouwens) vanaf 23 maart 2021 aan elke speler in de food chain een Voedselveiligheidscultuur oplegt!

Jawel, dames en heren: vanaf nu is het v-e-r-p-l-i-c-h-t om als speler in de levensmiddelen een verbintenis aan te gaan waarbij je het bewustzijn en commitment van iedereen in je bedrijf opkrikt. Je moet instrumenten implementeren die een echte Voedselveiligheidscultuur stimuleren.

Wil jij vooruit met je bedrijf? Volg dan een opleiding Voedselveiligheidscultuur en leer welke tools voorhanden zijn om dit in jouw bedrijf te implementeren.

Heb je nood aan een opfrissing over allergenenbeheer? Contacteer mij dan voor een training allergenen of een 1-op-1 adviessessie over hoe jij in jouw situatie best met allergenen kruiscontaminatie kan omgaan.

Ja, ik wil vooruit met mijn voedselveiligheidsborging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *